Asiantuntijajäsenet

Tiet­ty­jen lais­sa sää­det­ty­jen asioi­den kä­sit­te­lyyn ja rat­kai­se­mi­seen osal­lis­tuu asian­tun­ti­ja­jä­sen. Tuo­miois­tui­mes­sa toi­mi­va asian­tun­ti­ja­jä­sen on riip­pu­ma­ton sa­mal­la ta­val­la kuin tuo­ma­ri. Asian­tun­ti­ja­jä­sen­ten tu­lee olla ylem­män kor­kea­kou­lu­tut­kin­non suo­rit­ta­nei­ta hen­ki­löi­tä, jot­ka ovat pe­reh­ty­neet so­vel­let­ta­van lain­sää­dän­nön alaan kuu­lu­viin teh­tä­viin.

Hallinto-oikeudessa asiantuntijajäsen osallistuu asian käsittelemiseen esimerkiksi lastensuojelua koskevissa asioissa, mielenterveyslain mukaista pakkohoitoa koskevissa asioissa ja tartuntatautilaissa tarkoitetuissa asioissa. Hallinto-oikeuksien lisäksi asiantuntijajäseniä toimii korkeimmassa hallinto-oikeudessa, markkinaoikeudessa, vakuutusoikeudessa sekä työtuomioistuimessa.

Valtioneuvosto määrää asiantuntijajäsenet hallinto-oikeuteen, markkinaoikeuteen ja vakuutusoikeuteen. Tasavallan presidentti määrää asiantuntijajäsenet korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja työtuomioistuimeen. Asiantuntijajäsenien toimikausi kestää viisi vuotta tai siihen saakka, kunnes he täyttävät tuomareille säädetyn eroamisiän.

Julkaistu 22.1.2021